Wat betekent In de dag?

Betekenis: In de dag

“In de dag” montage bij horren is een term die gebruikt wordt om aan te duiden dat de hor direct in of tussen het raamkozijn zelf wordt geplaatst. Dit type installatie betekent dat de hor past binnen de exacte opening van het raam of de deur, liggend in de uitsparing die het kozijn vormt. Dit is in tegenstelling tot “op de dag” montage, waarbij de hor op het kozijn of op de muur wordt bevestigd en over de opening heen valt.

Het voordeel van “in de dag” montage is dat het voor een strakke en bijna naadloze look zorgt, omdat de hor gelijk met het oppervlak van het kozijn komt te liggen. Dit type montage wordt vaak toegepast wanneer esthetiek belangrijk is, omdat het minder opvallend is en de lijnen van het raam of de deur volgt.

Een correcte meting is van cruciaal belang bij “in de dag” montage, omdat er minder speling is in de afmetingen. Wanneer je iets gaat meten om in de dag te plaatsen worden vaak deze maten beschreven als de dagmaten. Als de hor te groot is, zal deze niet passen, en als deze te klein is, zal er een kier overblijven die insecten doorlaat. Daarnaast is het belangrijk dat de hoeken van de hor exact haaks zijn, zodat deze netjes in het kozijn past.

Bij het kiezen voor “in de dag” montage moet ook rekening worden gehouden met de diepte van het kozijn. Er moet genoeg ruimte zijn om de hor te plaatsen zonder dat deze interfereert met het openen en sluiten van het raam of de deur. Daarom wordt er vaak gekozen voor een slank horprofiel zoals de Plissé raamhor.

Een vraag stellen?

Livechat

Stel je vraag via de Livechat

Mail

Binnen 24 uur reactie

Formulier

Binnen 24 uur reactie