De beste tips voor horren schoonmaken

Horren houden niet alleen beestjes buiten, maar ook andere dingen. Denk aan stof, vuil en pollen. Dit kan op den duur in het gaas blijven plakken en zo kan het horgaas wat aan de vuilige kant worden. Ook voor mensen met hooikoorts is het belangrijk om de plissé hor schoon te maken. Pollen kunnen namelijk in het gaas blijven plakken. Handig dus om af en toe je (op maat gemaakte) horren eens schoon te maken. Hoe doe je dit precies? Wij zetten een aantal handige manieren op een rij.

  • Twee zachte doeken
  • Emmer water
  • Föhn
  • Kleefroller
  • Stofzuiger
  • Douche of badkuip

Horren schoonmaken

Je kunt horgaas in principe op verschillende manieren schoonmaken. Alle benodigdheden verzameld of niet alles in huis? Niet erg. We hebben verschillende tips op een rijtje gezet en elke tip zal bijdragen aan het schoonmaken van jouw horgaas

Manier 1: Zachte doek met water

De makkelijkste manier om je hor schoon te maken, is het gebruik van een zachte doek en water. Doe hier geen schoonmaakmiddel in, dit kan namelijk het gaas van de hor verkleuren. Ook is het belangrijk om een zachte doek te gebruiken, zodat je het horgaas niet zal beschadigen. Ga je bijvoorbeeld een inzethor met egaal gaas schoonmaken? Dan kun je rustig over het gaas heen bewegen met de schoonmaakdoek. Let erop dat je niet te hard drukt! Het is handig om te beginnen met de buitenkant van horgaas, hier zal waarschijnlijk het meeste vuil op zitten. Door meerdere keren het gaas van de hor af te nemen, zal je het gaas makkelijk schoon krijgen.

Extra tip: doe je ramen en deuren open zodat je niet te veel knoeit op je ramen en/of deuren.

Ga je een plissé hordeur of een hor met geplisseerd gaas schoonmaken? In principe kan dit op dezelfde manier als bij de een hor van egaal gaas. Enkel is het hierbij handig om even te letten op dat je met de plooien mee beweegt. Bij een hordeur is het ook mogelijk om de ketting of rails schoon te maken met een zachte doek en een sopje. Hiermee kun je de rails van de hordeur ook gemakkelijk weer vuilvrij krijgen. Er is een kans dat de hor niet meteen in één keer schoon is. Herhaal deze stappen tot de hor weer spik en span is.

Gebruik de twee zachte doek die we nog niet gebruikt hebben, om het gaas droog te vegen of te deppen. Ook met deze doek moet je niet te hard drukken op het horgaas.

Manier 2: Een föhn

Een opmerkelijke optie, maar niet minder goed: een föhn is perfect om een hor mee schoon te maken. Door gebruik te maken van een föhn bij het schoonmaken van (plissé) horgaas, kun je gemakkelijk het vuil wegblazen. Het is enkel van belang om te kijken op welke afstand je dit het beste kunt doen. Je wil namelijk niet dat het gaas zal beschadigen of uitrekken. Gebruik in het begin de laagste stand van de föhn om te controleren dat je de hor niet zal beschadigen.

Manier 3: De kleefroller

Je kent ze vast wel, van die kleefrollers of kledingrollers met een plakrandje. Door een kleefroller te gebruiken kan je op een snelle en efficiënte manier de (op maat gemaakte) horren of je plissé hordeur schoon te maken. Het gebruik van een kleefroller is een makkelijke en snelle manier om een hor schoon te maken. Om het hardnekkige vuil echt uit het horgaas te verwijderen, kun je beter optie 1 of 2 gebruiken.

Manier 4: De stofzuiger

Omdat (plissé) hordeuren vaak op hoogte vanaf de grond lopen is het veel voorkomend dat er ook zand in het gaas en de rails kan gaan zitten. Dit is wat lastiger schoon te maken met een doekje of kleefroller. De föhn biedt hier ook een goede oplossing! Maar ook is het geen gek idee om de rails een schoon te maken met een stofzuiger met een zachte borstel. Ook even opletten dat je niet te hard tegen het gaas aanduwt bij plissé hordeuren of hordeuren met egaal gaas.

Manier 5: Afspoelen in douche of badkuip

Mochten bovenstaande opties niet werken om je hor schoon te maken, is er nog een laatste optie mogelijk. Het horgaas afspoelen in een douche of badkuip, kan het hardnekkige vuil verwijderen. Pas ook hier op dat je de straal niet te hard of te heet zet. Zo voorkom je dat je (op maat gemaakte) hor niet meer te gebruiken is.

Hoe vaak moet je je horren schoonmaken?

Om de levensduur van je horgaas te verlengen, is het handig om de hor schoon te maken. Dit geldt niet alleen voor horren, maar ook plissé hordeuren of inzethorren. Het horgaas schoonmaken hoef je niet wekelijks te doen: eens per maand is vaak voldoende. Wel raden wij aan om eens per jaar je hor schoon te maken zodat ze weer fris zijn voor het aankomende seizoen.

Harmonica hordeur schoonmaken

Door het zachte materiaal van een harmonica hordeur (of plissé hordeur) is het extra oppassen geblazen als je deze schoon wil maken. Het gebruik van een kleefroller is hier minder aan te raden, doordat je te hard zou kunnen drukken. Daarnaast zit er natuurlijk ook structuur in plissé hordeur, waardoor je deze met een kleefroller eruit zou kunnen drukken. Daarna kost het weer extra moeite om het horgaas terug te drukken. Een andere manier om de plissé hor goed schoon te maken, is manier 5. Dit komt doordat je de harmonica hordeur dan met beleid kunt schoonmaken. Het kost misschien iets meer tijd, maar uiteindelijk zal je blij zijn met resultaat nadat je je rolhor hebt gereinigd.

Caravanhorren schoonmaken

Het is weer tijd voor het caravanseizoen! Vaak kom je er al snel achter dat je caravanhorren na lang stilstaan erg vuil zijn. Erg belangrijk dus om de raamhorren van je caravan schoon te maken. In principe kun je bovenstaande tips goed toepassen om het horgaas te reinigen. Wel is het extra belangrijk om voorzichtig om te gaan met het materiaal. Zo is het oppervlak van een harmonica hordeur of plissé hordeur in een caravan is kleiner dan in een woonhuis en daardoor fragieler. 

Nieuw horgaas op maat

Zijn de horren aan het einde van zijn latijn of is het gaas beschadigd? Dan kan het aanschaffen van nieuwe horren geen gek idee zijn. Zo bieden we voor elk soort kozijn een passend product in veel gevallen met verschillende soorten gaas aan. Om bijvoorbeeld pollen buitenshuis te houden kan je ook kiezen voor pollengaas in horren. Daarnaast is extra sterk pet-screen gaas ook mogelijk of gewoon standaard grijs gaas. Wil je verder nog iets weten over het schoonmaken van je horren of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met een van onze medewerkers en dan helpen we je graag verder!