Pollengaas, wat is het?

Het wordt weer lekker, alles staat in bloei en… je hebt hooikoorts… Superfijn dat het lekkere weer eraan komt maar toch kan dit best vervelend zijn als je er veel last van hebt. Er zijn natuurlijk een hoop dingen die je kan doen tegen hooikoorts zoals medicijnen gebruiken maar het zal nooit helemaal weggaan. Wat kan je er thuis tegen doen? Ooit aan hor gedacht die pollen tegenhoudt? Nee? Wat is pollengaas? We leggen het je uit!

Wat is pollengaas?

Pollengaas, oftewel anti-pollengaas, is een gaas soort speciaal gemaakt voor horren om niet alleen insecten buitenshuis te houden maar ook pollen en andere fijne stofjes. Door een hele nauwe dichtheid van het horrengaas, nauwer dan standaard gaas of pet-screengaas, komt er bijna niks behalve frisse lucht doorheen.

Hoe ziet pollengaas eruit?

Het gaas zorgt voor een nauwere dichtheid waardoor de doorkijk naar buiten ook minder wordt. Door de elektrostatische coating over het gaas zal het gaas bijna 100% van alle pollen tegenhouden. Ondanks de nauwe dichtheid en de coating kan je er alsnog goed doorheen kijken. Het geeft enkel een wat waziger beeld in tegenstelling tot standaard gaas, waar je zeer goed doorheen kan kijken. Hieronder een voorbeeld in het verschil tussen standaard gaas en pollengaas.

Pollengaas verschil met standaard horren gaas

Wanneer is pollengaas mogelijk?

Omdat pollengaas zeer fijn en dun is, is het niet mogelijk om dit als plissé gaas uit te voeren in bijvoorbeeld een plissé hordeur. Het gaas is te fijn om er een mooie en goede vouw in te maken. Een hor met pollengaas, oftewel een pollenhor, kan enkel gefabriceerd worden in horren met egaal gaas. Denk hierbij aan een inzethor, een klemhor en een vaste raamhor. Bij deze drie horren is het mogelijk om bij het samenstellen van de hor pollengaas toe te voegen als extra optie.

Onderzoek

In een uitgebreid onderzoek van het Charité ziekenhuis van Berlijn is er onderzocht in hoeverre pollengaas nou echt effectief is. Voor mensen met hooikoorts is een pollenhor dus zeker een goede toevoeging voor een prettige nachtrust en het houdt bijna 100% van alle pollen tegen. Lekker de ramen open dus zonder last te hebben van hooikoorts.

Hoe maak je het schoon?

Omdat een hor met pollengaas aardig wat pollen tegenhoudt gaat dit op den duur in het gaas zitten. Om alsnog een goede luchtventilatie te behouden is het belangrijk om met enige regelmaat het gaas van de pollenhor eens schoon te maken. Dit kan je doen door gebruik te maken van een natte doek met wat water. Gebruik geen zeepsop of ander schoonmaakmiddel want dit kan de coating aantasten. Wil je meer informatie hebben over hoe je je horren het beste schoon kan maken? We hebben hier een uitgebreide blog over geschreven.

Wil je meer informatie weten over het gebruik van pollengaas in op maat gemaakte horren? Neem dan contact op via de live chat of de contactpagina. Onze horrenspecialisten staan klaar voor je.