Veel muggen in huis, wat te doen om ze buiten te houden?

Veel muggen in huis, wat te doen om ze buiten te houden?

Muggen in huis. Veel mensen vinden ze vies, irritant en vooral vervelend. Ze kunnen ook nog eens gevaarlijk zijn. Er bestaat een kans op ziektes als malaria, dengue of west-nijlziekte als je wordt gestoken door een muggenbeet. Gelukkig is er een manier om muggen in huis te verjagen: horren! In deze blog vertellen we alles over horren en hoe ze helpen om muggenbeten te voorkomen.

Last van veel muggen in huis?

Muggen zijn kleine, vliegende insecten. Ze hebben een lange snuit waarmee ze bloed opzuigen bij mensen of dieren. Veel mensen vinden muggenbeten vervelend, maar voor sommige mensen (zoals mensen met een allergie) kunnen muggenbeten gevaarlijk zijn. Muggen kunnen namelijk ziektes overdragen als ze iemand steken. Dit is komt echter in de westerse wereld niet veel voor.

De meeste mensen hebben wel eens last van muggen in huis, vooral in de zomermaanden. Muggen komen namelijk naar binnen als ze op zoek zijn naar bloed. Daarnaast komen ze ook vaak naar binnen om op zoek te gaan naar een plek om te zitten en te slapen. Ze kunnen door kieren en spleten in het huis naar binnen komen. Zorg er dus voor dat je ramen en deuren goed dichthoudt, zodat muggen geen kans krijgen om naar binnen te komen.

Waar zijn muggen goed voor?

Muggen zijn kleine vliegende insecten die voorkomen in bijna elk werelddeel. Ze worden vaak beschouwd als een plaag, omdat ze mensen en dieren kunnen steken en ziektes kunnen overbrengen. Toch hebben muggen ook een aantal positieve eigenschappen. Zo dragen ze bij aan de afweer van ziektes en helpen ze bij de voortplanting van verschillende soorten dieren.

Muggenbeten helpen ons immuunsysteem om beter te leren reageren op ziektes. Wanneer een mug je steekt, komen er antilichamen in je bloed waarmee je lichaam ziektes kan bestrijden. Dit is waarom immunologen soms muggenbeten gebruiken om mensen te vaccineren tegen ziektes als malaria en dengue.

Muggen dragen ook bij aan de voortplanting van verschillende soorten dieren. Muggenlarven leven van plantaardig materiaal en helpen daardoor de natuurcycle in stand houden. Muggen zijn ook een belangrijk voedselbron voor veel soorten dieren, waaronder vogels, amfibieën en reptielen.

Waarom maken muggen een zoemend geluid?

Muggen zoemen niet omdat ze je irriteren, maar omdat dit een deel van het paringsritueel is. Ze produceren een geluid dat lijkt op het zoemen van een bij en dit trilt hun lichaam. Dit trillen is bedoeld om de geur van de mug over te brengen. Als een muggenman een vrouwtjesmug ruikt die hij aantrekkelijk vindt, zal hij haar proberen te volgen en met haar te paren. Muggen zoemen dus eigenlijk om aan te geven dat ze op zoek zijn naar een partner! Waarom vinden muggen dit ook bij mensen? Helaas hebben we hier geen eenduidig antwoord op. Sommige wetenschappers denken dat het komt door de CO2 die we uitademen, terwijl anderen denken dat het iets te maken heeft met de geur van onze huid.

Verschillende manieren om muggen te bestrijden

Als je last hebt van muggen in huis, dan is het verstandig om direct actie te ondernemen. Veel muggen in huis betekent namelijk ook veel bulten en jeuk. Er zijn veel verschillende manieren om muggen te bestrijden. Al gaan er ook veel fabels in de ronde. Onderstaand zullen we alle mogelijke manieren om muggen te bestrijden toelichten.

Lavendelolie tegen muggen

Een bekend natuurlijk middel wat helpt als je last hebt van muggen in huis is lavendelolie. Lavendelolie werkt perfect tegen muggen. Muggen hebben namelijk echt een hekel aan de geur van lavendel. De beste manier om muggen te verjagen met behulp van lavendelolie is als volgt. Doe een aantal druppels lavendelolie in een geur brander of diffuser en laat dit in de ruimte verdampen. Wanneer je de geur van lavendel zelf ook lekker vindt, kun je er ook voor kiezen om wat druppels te sprenkelen op je hoofdkussen of kleding.

Natuurlijke oliën tegen muggen (essentiële oliën)

Naast lavendelolie zijn er nog een aantal natuurlijke oliën waar muggen niet van houden. De wel bekende citronella kaars maakt gebruik van citroen. Je kunt deze kaarsen en/of geur nog verder aansterken met een druppel eucalyptus. Bovenstaande geuren kunnen ook perfect gecombineerd worden met pepermunt. Pepermunt is net als citroen en eucalyptus insect afstotend. Deze oliën ruiken niet alleen lekker, maar ze houden ook muggen op afstand. Je kunt de oliën op een doekje doen en deze vervolgens in huis bewaren, of je kunt eucalyptus- of lavendelolie in een diffuser doen. De geur zal dan door je huis heen waaien en muggen verjagen. 

Een heftigere geur die ook gebruikt kan worden is tea tree. Omdat dit een sterkere geur is, is het wel handig als je er zelf (en partner) van houdt. Het voordeel van een natuurlijke olie is dat je jezelf hiermee kunt insmeren (en dus de muggen op afstand houdt).

Een andere onbekendere geur die anti-mug werkt is dat van basilicum. Dit komt door de aanwezigheid van larvicide. Deze stof bestrijdt insecten gedurende het larve-stadium. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. 

Natuurlijk middel tegen muggen

Naast oliën zijn er ook producten die je kunt inzetten bij muggenbestrijding. De venkelplant en het venkelzaad wordt al sinds de oudheid in de slaapkamer neergezet omdat dit naast vlooien ook muggen, vliegen en motten uit de kamer zou moeten houden. Hier is echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor. In bovenstaande alinea heb je al kunnen lezen dat de geur van citroen helpt tegen muggen. Naast dat je dit als kaars en olie kunt krijgen, kun je natuurlijk ook de schil van een citroen op je slaapkamer neerleggen. Bewaar dus de volgende keren de schil van de citroen, zodat je ook kan genieten van een heerlijke nachtrust.

Anti muggen stekker

Naast alle natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn er ook andere producten om de muggen buiten de deur te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een muggenstekker. Een muggenstekker verspreidt een reukloze damp die muggen actief bestrijdt. Het is bij muggenstekkers vaak slim om deze een uur of twee voor het slapengaan in het stopcontact te steken zodat je zeker bent dat je geen last zult hebben. Vaak gaat de vulling van een anti muggen stekker een aantal weken mee. De navullingen hiervan zijn los verkrijgbaar.

Anti muggen spray

Daarnaast zijn er ook bestrijdingsmiddelen in een spuitbus te krijgen. In deze spuitbussen zit een gif waar de muggen niet tegen kunnen. Elk bestrijdingsmiddel is anders en omdat het giftige stoffen zijn is het belangrijk om de instructies van het product goed op te volgen. Je wilt dit gif bijvoorbeeld niet op de kussen spuiten!

Komen muggen op licht af?

Een van de fabels rondom muggen is dat deze worden aangetrokken door licht. Hoewel dit niet geheel onwaar is, worden steekmuggen niet aangetrokken op licht. Dit is dan ook de reden dat muggen s’nachts het meest actief zijn. Door de teveel of fel licht raken de muggen in de war. Een anti muggenlamp geeft UV-licht af, dit trekt niet alleen muggen aan, maar ook andere insecten. Op het moment dat een insect tegen het rooster van een anti muggenlamp aanvliegt wordt deze geëlektrocuteerd. 

Potje azijn tegen muggen

Omdat azijn van nature een zuurtegraad bevat werkt dit (net als citroen) tegen muggen. Door wat azijn op een schaaltje te leggen kan de geur zich door de kamer verspreiden en zullen de muggen niet dichtbij komen. Wel moet je de afweging maken of je het prettig vind om in een kamer te slapen met azijngeur!

Muggen en DEET

Als je naar landen op vakantie gaat waar muggen vervelende ziektes kunnen overbrengen is het verstandig om jezelf te beschermen met DEET. Dit middel werkt door het reukvermogen van de mug te verstoren. Het wordt vaak op de huid of kleding aangebracht. Wel kun je dit middel beperkt gebruiken en is er ook een restrictie op de leeftijd bij gebruik van dit middel. Kijk dit altijd na op de verpakking of vraag dit na bij de huisarts als je hier vragen over hebt. 

Wierook tegen muggen

Hoewel wierook hartstikke lekker kan ruiken, schrikt dit de muggen maar weinig af. Muggen houden niet van rook maar wierook produceert niet genoeg rook om ze bij je weg te houden. De hoeveelheid rook die je hiervoor nodig hebt komt bijvoorbeeld van een haardvuur of BBQ af. Nu is dit natuurlijk niet echt veilig om in de slaapkamer neer te zetten. 

Vleesetende planten tegen muggen

Hoe gaaf is dat?! Een plant die je beschermd tegen de muggen. In totaal zijn er wel meer dan 750 verschillende vleesetende planten. Maar het is natuurlijk wel van belang dat de mug op het menu staat van deze vleesetende plant. De meest bekende vleesetende plant is de Venus, maar deze heeft de mug niet op haar menu staan. Dit komt omdat een mug vaak te licht is om de val te laten afgaan. 

Welke vleesetende plant helpt wel tegen muggen? Er zijn er een aantal! De tropische zonnedauw kan dit uitstekend, evenals de Mexicaanse vetblad. Deze twee planten vangen de muggen door hun onweerstaanbare uiterlijk. Naast muggen kunnen deze ook fruitvliegjes vangen.

De beste manier om muggen buiten te houden

De beste manier om muggen buiten te houden is het plaatsen en gebruik maken van horren. Bij Handige Horren kunnen we je helpen om de beste hor voor jouw situatie te kiezen. Met een breed assortiment aan horren die we precies op maat kunnen maken, kunnen we je voor iedere uitdaging de oplossing bieden. Ons assortiment bestaat uit raamhorren en hordeuren die we binnen 10 werkdagen kunnen leveren. 

Muggen in huis

Muggen in zomermaanden

Welke methode je ook kiest, denk erom dat je vooral in de zomermaanden extra alert moet zijn op muggen. In deze maanden zijn er namelijk veel muggen, dus let goed op wanneer je je ramen en deuren open doet. Gebruik horren, natuurlijke oliën of een van de andere middelen om ervoor te zorgen dat muggen geen kans krijgen om naar binnen te komen. En als je toch een muggenbeet oploopt, denk er dan aan om de beten meteen te verzorgen. Muggenbeten kunnen namelijk gevaarlijk zijn, vooral voor mensen met een allergie.

Muggen in de winter

Je weet nu dat muggen actief zijn in de warme maanden, maar wat doen muggen in de zomer? De mug is koudbloedig dus in de winter gaan de meeste soorten in winterslaap. Dit doen ze veelal in de huizen of andere warme plekken. Hierdoor kunnen de muggen zichzelf warm houden tot de temperatuur buiten weer warm genoeg is dat ze opzoek kunnen gaan naar het volgende slachtoffer.