Klemhor en inzethor, wat is het verschil?

Klemhor en inzethor, wat is het verschil?

Een inzethor en een klemhor zijn twee soorten raamhorren die dienen om insecten buiten te houden. Beide horren worden aan de binnenkant van het kozijn geplaatst maar zitten aan de buitenkant vast. Komt je raam naar binnen open? Dan zit de hor altijd aan de buitenzijde. Ze lijken erg veel op elkaar maar wat is het verschil tussen deze twee horren? In dit artikel leggen we uit wat het verschil is en welke hor het best geschikt is voor jouw kozijn.

Wat is een inzethor?

De Inzethor is een raamhor speciaal gemaakt voor draaikiepramen en naar binnen draaiende ramen. De Inzethor in het bijzonder past goed in kunststof en houten kozijnen. De Inzethor wordt op maat gemaakt en kant-en-klaar geleverd. Dit zorgt ervoor dat de Inzethor in een beweging in het kozijn te klikken is. De Inzethor is uit te voeren in verschillende diepteprofielen waardoor ook een luchtrooster in het raam of een aflekdorpel op het kozijn geen probleem is om een Inzethor te plaatsen. De montage van de inzethor is erg eenvoudig, omdat deze zonder schroeven of boren in de raamopening kan worden geplaatst. De Inzethor blijft goed in het kozijn zitten door de kunststof veren. Door het gebruik van een dun aluminium profiel zal het raam nog steeds soepel sluiten, zelfs als de inzethor erin zit.

Inzethor in RAL-9016

Voordelen van de Inzethor

De Inzethor van Handige Horren biedt een combinatie van comfort, kwaliteit en gebruiksgemak. Het is een duurzaam product dat met zorg op maat wordt gemaakt in Nederland, waarbij de klant profiteert van twee jaar garantie. Met een keuze uit dertien standaard kleuren en de mogelijkheid om elke RAL-kleur te bestellen, past de Inzethor esthetisch in elk interieur. De montage is een fluitje van een cent zonder dat er geboord of geschroefd hoeft te worden, ideaal voor zowel kunststof als houten kozijnen, en dankzij de kunststof veren blijft de hor stevig op zijn plaats, zelfs tijdens stormachtig weer.

De Inzethor is ontworpen om het hele jaar door in het kozijn te blijven zitten, wat betekent dat er geen seizoensgebonden gedoe is met het verwijderen of opbergen van de hor. Mocht je de hor toch willen verwijderen, bijvoorbeeld voor schoonmaakdoeleinden, dan kan dit snel en eenvoudig zonder gereedschap. De hor wordt kant-en-klaar geleverd en is zo ontworpen dat het raam na installatie moeiteloos kan sluiten. 

Wat is een klemhor?

Een Klemhor is een raamhor die speciaal is ontwikkeld voor houten draaikiepramen, oftewel kantelkiepramen, en naar binnen openslaande ramen. De Klemhor is voorzien van 4 of 6 klemmen rondom, afhankelijk van het soort kozijn. De klemhor is ook perfect als een van de weinige raamhorren voor aluminium kozijnen.

Deze hor kan zonder boren of schroeven worden gemonteerd met behulp van uiterst dunne, roestvrij stalen klemmen. Deze klemmen zijn beschikbaar in verschillende lengtes, afhankelijk van de ruimte in jouw kozijn en eventuele obstakels, zoals bijvoorbeeld een aflekdorpel.

De diepte van de klemmen bepaalt hoe ver de hor van het raamkozijn afstaat. Elke klemhor is voorzien van een borstel die zorgt voor afdichting tussen de hor en het kozijn, waardoor er geen ongedierte door kleine kiertjes kan kruipen. Bovendien voorkomt dit dat de hor je kozijnen zal beschadigen.

Klemhor RAL-7036

Welke moet je kiezen?

Beide horren zijn gemaakt van hoogwaardige aluminium materialen en er is geen van beiden beter dan de andere. Welke het beste is voor jou, hangt af van het soort kozijn dat je hebt.

Kunststof kozijn

Als je een kunststof kozijn hebt is de Inzethor altijd een goede optie. Vanwege het dunne aluminiumprofiel van de is de Inzethor gemakkelijk te plaatsen in een kunststof kozijn. Zo klik je als het ware de Inzethor gemakkelijk in het kozijn. De kunststof veren zorgen ervoor dat de hor mooi achter de rubbers van het kozijn vast blijft zitten. De Inzethor is storm- en weersbestendig en kan je vier seizoenen lang laten zitten in het kozijn. 

Houten kozijn

Bij een houten kozijn is de Klemhor de meest gemakkelijke optie, omdat de borstel ervoor zorgt dat de hor mooi afsluit in het kozijn en het kozijn niet beschadigd wordt. Een Inzethor is hier de goedkopere optie, maar let op hoe de aluminiumlijst in je kozijn geplaatst zit voordat je deze optie kiest, dit kan namelijk voor verwarring zorgen.

Als het houten kozijn al moeizaam sluit, is het beter om te kiezen voor een Klemhor. Dit type hor maakt gebruik van 4 klemmen om de hor op zijn plaats te houden in tegenstelling tot het profiel van de Inzethor, dat volledig in het kozijn zit en ervoor kan zorgen dat het kozijn iets moeilijker sluit.

Heb je last van een ventilatierooster in je houten kozijn? In dat geval kan je beter de Inzethor kiezen met het grooste diepteprofiel, anders duwt de ventilatierooster tegen het gaas van de Klemhor aan.

Aluminium kozijn

Bij een aluminium kozijn kan je het beste gebruik maken van een Klemhor. Aluminium kozijnen hebben vaak dunne profielen waardoor het visueel mooier is om een dunne klemhor te plaatsen. Het nadeel van een Inzethor zit hem eigenlijk in het sluiten van het kozijn. Omdat het profiel van de Inzethor volledig achter het kozijn zit en wat dikker is dan de klemmen van een Klemhor, is de kans groter dat een aluminium kozijn niet kan sluiten. De Klemhor biedt hier de oplossing. Door hier gebruik te maken van de kleinste klemmen zal de hor mooi aansluiten door de borstel aan de binnenkant van de klemhor. Een Klemhor is namelijk ook uit te voeren met de borstel aan de binnenzijde van de hor voor bijvoorbeeld een Reynaers kozijn