Feiten en fabels over muggen: Alles wat je moet weten en hoe ze te verjagen

Feiten en fabels over muggen: Alles wat je moet weten en hoe ze te verjagen

Muggen kunnen behoorlijk vervelend zijn, vooral tijdens de warme zomermaanden en als je net wilt gaan slapen. Er zijn veel ideeën en opvattingen over muggen die ronddwalen, maar wat is nu feit en wat is fabel? En wat werkt nu wel en wat werkt niet? In deze allesomvattende blog duiken we dieper in de wereld van muggen en onthullen we de waarheid achter enkele veelvoorkomende mythes en geven we antwoord op vragen zoals: ‘komen muggen op licht af?’. We zullen ook ingaan op hoe je een mug kan verjagen en de beste producten om jezelf te beschermen tegen deze bloed drinkende insecten.

Alles over de mug verjagen

Waar komen muggen op af?

Feit: Muggen worden voornamelijk aangetrokken door de geur van kooldioxide (CO2) en lichaamswarmte. Dit verklaart waarom sommige mensen vaker worden gebeten dan anderen: muggen zijn gevoeliger voor bepaalde geuren en kunnen daardoor meer aangetrokken worden tot bepaalde personen. Kooldioxide wordt uitgeademd door mensen en dieren en is een van de belangrijkste factoren waardoor muggen hun prooi kunnen lokaliseren.

Naast kooldioxide wordt een mug ook aangetrokken door andere geurstoffen die via de huid en adem worden afgegeven. Dit omvat bijvoorbeeld melkzuur, dat in hogere concentraties kan voorkomen bij mensen die recentelijk gesport hebben. Bovendien zijn muggen gevoelig voor vochtigheid en kunnen ze reageren op de warmte die wordt afgegeven door het menselijk lichaam.

 

Het is belangrijk te vermelden dat genetische factoren ook een rol kunnen spelen bij de aantrekkelijkheid van een persoon voor muggen. Uit onderzoek is gebleken dat de samenstelling van de huidmicrobiota (de micro-organismen die op onze huid leven) invloed kan hebben op de geuren die we afgeven en hoe aantrekkelijk we zijn voor muggen. Deze huidmicrobiota verschilt van persoon tot persoon en kan deels erfelijk bepaald zijn.

 

Bepaalde leefstijlfactoren, zoals alcoholconsumptie, kunnen ook de aantrekkelijkheid voor muggen beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat mensen die alcohol hebben gedronken meer kans hebben om gebeten te worden dan nuchtere personen. Dit kan te maken hebben met veranderingen in lichaamstemperatuur en de geur van de huid na alcoholconsumptie.

Komen muggen op licht af?

Fabel: Het is een algemene misvatting dat een mug wordt aangetrokken door licht. In werkelijkheid navigeren muggen voornamelijk met behulp van geur, warmte en kooldioxide die door mensen en dieren wordt uitgestoten. Hoewel muggen soms wel op licht afkomen, is het niet hun primaire aantrekkingskracht.

Komen muggen op licht af?

Muggen verjagen

Er zijn verschillende manieren om een mug te verjagen, zoals het gebruik van geurkaarsen met citronella, het plaatsen van ventilatoren om de lucht te laten circuleren en het dragen van lichte kleding. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen stilstaand water in de buurt van je huis hebt, aangezien dit de perfecte broedplaats is voor muggen.

Anti-muggenspray

Feit: Anti-muggensprays kunnen effectief zijn om muggenbeten te voorkomen. Sprays die DEET, picaridin of olie van citroeneucalyptus bevatten, zijn bewezen effectief in het afweren van muggen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de spray regelmatig opnieuw aan te brengen voor optimale bescherming.

 

Anti-muggenstekker

Feit: Anti-muggenstekkers zijn elektrische apparaten die een insectenwerend middel verspreiden om muggen te verdrijven. Ze kunnen effectief zijn in kleine, afgesloten ruimtes zoals slaapkamers. Zorg ervoor dat je een stekker kiest met een bewezen werkzaam ingrediënt, zoals pyrethroïden, en volg de gebruiksaanwijzing voor de beste resultaten.

anti Muggen stekker

Muggenlamp

Fabel: Hoewel muggenlampen insecten aantrekken met behulp van licht en ze vervolgens doden met elektriciteit, zijn ze niet erg effectief in het verminderen van het aantal muggenbeten. Zoals eerder vermeld, worden de kleine zoemende beestjes voornamelijk aangetrokken door geur, warmte en kooldioxide, en niet zozeer door licht. Muggenlampen kunnen soms zelfs andere, nuttige insecten doden, zoals bijen en lieveheersbeestjes, die een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem.

Natuurlijke muggenwerende middelen

Feit: Er zijn verschillende natuurlijke ingrediënten die bewezen effectief zijn in het afweren van muggen, zoals citronella, eucalyptusolie en lavendel. Planten zoals citroengeraniums en citroengras kunnen ook helpen om muggen op afstand te houden wanneer ze rond je huis worden geplant. Het is echter belangrijk om te weten dat natuurlijke muggenwerende middelen over het algemeen minder effectief zijn dan producten die DEET of picaridin bevatten en mogelijk vaker moeten worden aangebracht.

Horren en hordeuren

Feit: Horren en hordeuren zijn een uitstekende manier om muggen en andere insecten buiten te houden. Ze laten frisse lucht binnen en houden tegelijkertijd insecten buiten. Zorg ervoor dat je kiest voor horren en hordeuren van hoge kwaliteit, en controleer regelmatig op gaten of scheuren om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven. Insecten hebben maar kleine gaatjes nodig om doorheen te kruipen. In een kunststof draakiepraam kan je bijvoorbeeld het beste de inzethor gebruiken. 

Muggenbeten voorkomen

Feit: Naast het gebruik van muggenwerende middelen en het vermijden van stilstaand water, zijn er enkele andere stappen die je kunt nemen om muggenbeten te voorkomen. Draag lichte, loszittende kleding die je huid bedekt, en vermijd parfums of geparfumeerde producten die ze kunnen aantrekken. Probeer ook activiteiten binnenshuis te plannen tijdens de vroege ochtend en schemering, wanneer muggen het meest actief zijn.

Mythe: Muggen steken alleen 's nachts

Fabel: Hoewel ze vaak actiever zijn tijdens de schemering en dageraad, kunnen ze op elk moment van de dag steken. Het is belangrijk om gedurende de dag beschermende maatregelen te nemen, vooral als je in een gebied met veel muggen bent.

Conclusie:

Het is belangrijk om de feiten van de fabels te onderscheiden als het gaat om muggen en muggenbeten. Zo komt een mug niet per se op licht af. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je de juiste maatregelen nemen om jezelf en je gezin te beschermen tegen deze vervelende insecten. Met behulp van effectieve muggenwerende middelen, het vermijden van stilstaand water en het gebruik van een muggenhor, kun je genieten van de zomermaanden zonder last te hebben van muggenbeten.