Wat betekent Dagmaten?

Betekenis: Dagmaten

In de context van horren en kozijnen verwijzen dagmaten naar de binnenafmetingen van het kozijn waarbinnen een hor geplaatst kan worden. Deze maten zijn cruciaal voor het correct passen van de hor in het bestaande kozijn, zoals een raam- of deurkozijn, om een optimale afsluiting en functionaliteit te waarborgen. De dagmaten geven de breedte en hoogte weer van de ruimte waarin de hor geïnstalleerd moet worden, gemeten van de ene binnenzijde van het kozijn naar de andere.

Bij het bestellen of maken van een hor is het belangrijk om nauwkeurige dagmaten te hebben, omdat deze de basis vormen voor de productie of aanpassing van de hor zodat deze perfect past. Een correct gemeten dagmaat zorgt ervoor dat de hor strak en zonder gaten geïnstalleerd kan worden, wat essentieel is om ongedierte buiten te houden terwijl lucht circulatie mogelijk blijft.

Het meten van de dagmaten voor een hor is een zorgvuldig proces. Het omvat het meten van de binnenzijde van het kozijn in zowel de breedte als de hoogte op meerdere punten om eventuele variaties in de maatvoering te identificeren. De kleinste maten worden doorgaans gebruikt voor de definitieve maatvoering om te garanderen dat de hor past. Deze precisie is vooral belangrijk in oudere gebouwen, waar kozijnen mogelijk niet volledig recht of uniform zijn.

dagmaten hor

Een vraag stellen?

Livechat

Stel je vraag via de Livechat

Mail

Binnen 24 uur reactie

Formulier

Binnen 24 uur reactie